Passiv im Deutschen und Tschechischen. Eine kontrastive Analyse - Koutníková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce, která je zaměřená na trpný rod v německém a českém jazyce a jeho kontrastivní analýzu, je rozdělena na dvě hlavní části, a to na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá trpným rodem v němčině a češtině, a s ním souvisejícími hlavními pojmy, jeho tvořením, dělením a používáním. Praktická část je tvořena kontrastivní analýzou korpusu, který je vytvořen z paralelního německého a českého textu, a která zjišťuje, jestli německý a český jazyk upřednostňuje používání trpného rodu před rodem aktivním, a zda užití trpného rodu v německém jazyce odpovídá užití trpného rodu i v jazyce českém, popřípadě jaký typ trpného rodu převažuje.
The Passive Voice in German and Czech. A Contrastive Analysis