Záchrana osob na volné a zamrzlé vodě pro zdravotnické záchranáře dle metodiky Vodní záchranné služby Českého červeného kříže - Přibyl, Michal (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce bylo porovnat přípravu, postupy a vybavení Vodní záchranné služby Českého Červeného kříže a jednotek Hasičského záchranného sboru při záchraně osob na volné a zamrzlé vodě a zmapovat využitelnost metodiky pro posádky Zdravotnické záchranné služby v podmínkách praxe. K tomuto cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky VO1: "Jaká je příprava, postupy a vybavení při záchraně osob z otevřené a zamrzlé vody dle současné metodiky Vodní záchranné služby Českého červeného kříže a jednotek Hasičského záchranného sboru?". a VO2: "Jaká je využitelnost metodiky a zpracovaných postupů Vodní záchranné služby Českého Červeného kříže a jednotek hasičského záchranného sboru pro zdravotnické záchranáře?" Výzkumná část byla realizována formou kvalitativního výzkumného šetření pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru. Realizace rozhovorů proběhla na základě předem připravených otázek, kterých se zúčastnili zástupci Vodní záchranné služby ČČk a jednotky Hasičského záchranného sboru. Výzkumný soubor byl tvořen z 5 respondentů zastupující Vodní záchranou službu ČČk a Hasičský záchranný sbor. Rozhovory proběhly po udělení souhlasu v rámci audiozáznamu, zajištění anonymity a veškerých informací o této výzkumné práci. Poté byly písemně přepsány. Výsledky výzkumného šetření byly zformulovány metodou kódování pomocí techniky,, tužka a papír". Výsledky cílů byly zmapovány do 3 kategorií a následně spadajících podkategorií. Výstupem této bakalářské práce je doporučení pro zdravotnické záchranáře obsahující problematiku tonutí a záchranu jedince z ledu a vody, v situaci, kdy by mohla nastat prodleva časového intervalu příjezdu složek Integrovaného záchranného systému Vodní záchranné služby a Hasičského záchranného sboru na místo zásahu.
Rescue of people in open and frozen water for paramedics according to the methodology of the Water Rescue Service of Czech Red Cross.
Keywords: Metodika; Hasičský záchranný sbor; Vodní záchranná služba Českého Červeného kříže; záchrana; Methodology; Fire Rescue Corps; Water Rescue Service; rescue