Obraz kostlivce v jihočeských pověstech - Vosátková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Účelem mé bakalářské práce je zachytit rozdíly a najít shody v pověsti o chýnovském kostlivci, jež je zpracována ve více variacích. K rozboru jsem zvolila nejstarší podobu pověsti, kterou otiskl v časopise Český lid František Domorázek, další variantu zpracoval Radovan Krátký, a naposled pověst zaujala Hynka Klimka. Nejvyšší pozornost věnuji analýze hlavních motivů typických pro jednotlivá zpracování. Dále se pokusím charakterizovat postavy, které v pověsti vystupují, motivaci jejich jednání a mravní poučení z pověsti vyplývající. Neopomenu vysvětlit pojem pověst. Za cíl si kladu porovnat převážně pomocí motivů tři interpretace a najít podobné pověsti z koutů jižních Čech.
Image of Skeleton in the South Bohemian legends
Keywords: pověst; chýnovský kostlivec; časopis Český lid; legend; Skeleton of Chynov; magazine Český lid