Zobrazovací metody v antropologii - Koblasová, Věra (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Zobrazovací metody v antropologii. Antropologie je věda zabývající se člověkem. Vznikla v 16 století. Jedním z jejích odvětví je fyzická antropologie, do které můžeme zařadit i forenzní antropologii (soudní a kriminologická) a osteologii. Zobrazovací metody v antropologii jsou nepostradatelným nástrojem ať už při identifikaci zemřelých, zkoumání mumií či jiného prehistorického kostního materiálu. V soudní antropologii a odontologii je srovnání předsmrtných a posmrtných RTG snímků jedním ze základů identifikace lidských pozůstatků. Nejnovějším trendem je 3D rekonstrukce obličeje za pomoci počítačové tomografie. Cílem práce bylo: 1. Analyzovat současné dostupné metody v oblasti fyzické antropologie, které využívají radiologické zobrazovací metody. 2. Srovnat použití CT ve fyzické antropologii v ČR a v ostatních zemí EU. Data byla zjištěna z dotazníků, které byly rozeslány do antropologických ústavů a muzeí, které se zabývají snímkováním historického kostního materiálu, a ze samotného vyhledávání a zpracování informací pro práci. Výsledky jasně naznačují nedostatečné využívání zobrazovacích metod v antropologii. Antropologové mají přehled o možnosti využití zobrazovacích metod, ale z finančních a časových důvodů je dostatečně nevyužívají. V ostatních zemí Evropské unie jsou zobrazovací metody v antropologii využívány mnohem častěji než v České republice. Před zahájením výzkumu byla stanovena hypotéza: V České republice nejsou v antropologii dostatečně využívány dostupné moderní radiologické zobrazovací metody. Potvrdila se. Závěry bakalářské práce bych ráda publikovala na odborných seminářích radiologických asistentů a ukázala tak další možnosti využití radiologických zobrazovacích metod.
Imaging Methods in Antropology
Keywords: Antropologie; Forenzní antropologie; Magnetická rezonance; Obecná osteologie; Počítačová tomografie; Radiokarbonová metoda datování; Skiagrafie; Význam zobrazovacích metod v antropologii; Anthropology; Forensic anthropology; Magnetic resonance imaging; General osteology; Computed tomography; Radiocarbon dating method; Sciagraphy; The importance of imaging methods in anthropology