Srovnání hnutí Hamás a Hizballáh v boji o Svatou zemi - Pilná, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá srovnáním základních charakteristik hnutí Hamás a Hizballáh, jak se projevují v boji proti Státu Izrael. Jelikož jedno z hnutí je sunnitské a druhé ší’itské, je první kapitola věnována právě vzniku schizmatu v islámu. V následujících dvou částech jsou obě hnutí představena z hlediska jejich vzniku, struktury a cílů. Čtvrtá kapitola popisuje sled událostí na území Izraele a Palestiny od pádu Osmanské říše do roku 1982, kdy vzniká hnutí Hizballáh. Následující pátá kapitola se zbývá ozbrojeným bojem Hamásu a Hizballáhu proti Státu Izrael a problematikou sebevražedných útoků. Poslední kapitola je věnována politickému úsilí obou organizací.
Comparison of Hamas and Hezbollah in the Fight for the Holy Land
Keywords: Hamás; Hizballáh; Izrael; sebevražedné útoky; terorismus; sunna; šía; Palestina; Libanon; Músá as-Sadr; Muhammad Husajn Fadlalláh; Izz al-Dín al-Qassám; Ahmad Izmaíl Jásín; pásmo Gazy; sionismus; arabský nacionalismus; židovské přistěhovalectví; Palestinská otázka; izraelsko-arabská válka; Organizace pro osvobození Palestiny; OOP; Hamas; Hezbollah; Israel; suicide bombing; terrorism; sunnah; shia; Palestine; Lebanon; Musa al-Sadr; Muhammad Hussein Fadlallah; Izz ad-Din al-Qassam; Ismail Ahmad Yassin; Gaza Strip; Zionism; Arab nationalism; Jewish immigration; the Palestinian conflict; Israeli-Arab war; the Palestinian Liberation Organization; PLO