Stravování pacientů s histaminovou intolerancí a všeobecná znalost dané problematiky v ČR - Vránková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem práce je stravování pacientů s histaminovou intolerancí a všeobecná znalost dané problematiky v ČR. V teoretické části je popsána funkce histaminu v lidském těle, další kapitoly jsou již věnovány samotnému mechanismu histaminové intolerance, jejím klinickým projevům, diagnostice a léčbě. V praktické části byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo porovnání informovanosti o dané problematice mezi laickou a odbornou veřejností v ČR. Druhým cílem bylo zmapování informovanosti o dané problematice u pacientů s histaminovou intolerancí. Pro naplnění prvního cíle bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření, za pomoci bodovaného dotazníku, který vyplnilo celkem 280 respondentů z řad laické i odborné veřejnosti. Pro dosažení druhého cíle byla zvolena kvalitativní metoda ve formě rozsáhlejšího dotazníku. Otázky byly věnovány klinickým projevům, diagnostice, léčbě a obecné informovanosti o histaminové intoleranci. Výzkumný soubor kvalitativního výzkumu tvořilo 20 respondentů zastupující pacienty s histaminovou intolerancí. V rámci kvalitativního výzkumu byly dále v programu Nutriservis analyzovány jídelníčky respondentů s histaminovou intolerancí. Z kvantitativního průzkumu srovnávající informovanost o problematice histaminové intolerance vyšla jako úspěšnější skupina odborné veřejnosti na základě celkového bodového zisku. Nejednalo se však o příliš významný bodový náskok v porovnání s druhou skupinou. V kvalitativním výzkumu byly nejzásadnější výsledky, shodující se i s odbornými studiemi z oblasti klinických projevů, kdy jako nejčastější vyšly gastrointestinální obtíže. Dále se potvrdila obtížnost diagnostiky HIT, kdy u 60 % respondentů trvalo roky, než byla HIT odhalena. Analýza jídelníčků prozradila významně nižší energetický příjem u pacientů dodržující striktní počáteční eliminační dietní opatření. Má práce může do určité míry zvýšit veřejné povědomí o histaminové intoleranci.
Diet of Patients with Histamine Intolerance and General Knowledge about this Issue in the Czech Republic
Keywords: histaminová intolerance; histamin; diaminooxidáza (DAO); nízkohistaminová dieta; veřejná informovanost o histaminové intoleranci; Histamine intolerance; histamine; diaminoxidase (DAO); low-histamine diet; public awareness about histamine intolerance