Hodnocení míry parazitární infekce koní v aktivním ustájení - Hřebejková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
V průběhu jednoho roku byla pomocí McMaster testu periodicky sledována parazi-tární infekce u 24 koní a 3 pony. Hodnoty EPG se v průběhu roku měnily, nejvyšší byly na jaře a nejnižší v zimě. Sledování ukázalo, že u pony jsou obvykle nižší než u velkých koní. Na jaře byla infekce strongylidy zjištěna u všech zvířat, podíl zvířat s vysokými hodnotami EPG od jara postupně klesal. Nejvyšší hodnota zjištěná u koně byla 3075, zatímco u pony byla nejvyšší hodnota 1200 EPG. Korelace byla poté potvrzena i statisticky, kdy byla hodnota p = 0,004 < 0,05. Vysoká variabilita stanovení ukazuje spíše na významný vliv vlastností jedince než na korelaci s věkem, typem zvířete nebo časem stanovení (p 0.05).
Evaluation of the rate of parasitic infection of horses in active housing
Keywords: parazit; EPG; kůň; pony; aktivní ustájení; parasite; EPG; horse; pony; active housing