Úloha sestry v prevenci onemocnění prostaty - Dubová, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Název mé bakalářské práce je ''Úloha sestry v prevenci onemocnění prostaty'', cílem práce je zjistit jakou roli hraje sestra ve včasné diagnostice nádorového onemocnění prostaty. Významnou úlohu v oblasti prevence hraje sestra, která si může povšimnout příznaků, jež jsou prvním projevem nádorového onemocnění. Sestra je také schopná vhodně a přístupnou formou poskytnout pacientovi potřebné informace o rizikových faktorech vzniku nádoru. V této práci byla použita metoda kvantitativního šetření formou dotazníku pro pacienty a kvalitativního šetření formou rozhovoru se sestrami. Šetření bylo provedeno u sester pracujících v ordinacích praktických lékařů a u pacientů těchto ordinací, v Jindřichově Hradci. Šetření bylo anonymního charakteru. Po sběru dat byl vyhotoven závěr podle stanovených hypotéz a výzkumných otázek. Po vyhodnocení výsledků výzkum ukázal, zda se zvolené hypotézy potvrdily či ne. A také nám dal odpovědi na výzkumné otázky. Hypotéza 1: Sestry využívají obecné zásady edukace se částečně potvrdila. Hypotéza 2: Muži mají nedostatek informací, které se týkají včasné diagnostiky onemocnění prostaty, se nepotvrdila. Hypotéza 3: Mladší muži mají méně informací než starší muži, se potvrdila. Na výzkumnou otázku: Jakým způsobem sestry provádějí edukaci? Odpověď zněla, pomocí informačních brožur, verbálně a pomocí internetu. Jaké nejčastější problémy vidí sestra v edukaci pacientů při onemocnění prostaty? Nejčastěji se jedná o ostych pacientů, intimitu problému. Sestra má významnou roli v prevenci, proto je důležité, aby ona sama měla dostatek informací o této problematice. Výsledky šetření pomohly zjistit hloubku znalostí a poskytly materiály k edukaci.
The role of nurse in prevention against of prostate disorder
Keywords: edukace; onemocnění; pacient; prevence; prostata; sestra; education; disorder; patient; prevention; prostate; nurse