Zajištění psychologické pomoci a krizové intervence civilnímu obyvatelstvu při mimořádné události - Ščerbová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce nese název: Zajištění psychologické pomoci a krizové intervence civilnímu obyvatelstvu při mimořádné události. Teoretická část je především zaměřena na zmapování rozvoje a stavu systému psychosociální pomoci v ČR, včetně jednotlivých subjektů a organizací, které poskytují pomoc na zasažených místech. Výzkum je založen na podkladě kvalitativního a kvantitativního šetření. Kvalitativní část byla realizována prostřednictvím nestrukturovaného interview s definovaným klinickým psychologem a hlavním psychologem HZS Karlovarského kraje. Touto formou jsem plnila cíle práce 1. Popsat strukturu a funkčnost systému psychologické intervence, 2. Posoudit připravenost odborníků poskytnout pomoc obětem mimořádné události. Metoda kvantitativního šetření zahrnovala sběr dat od náhodného vzorku 150 občanů, kteří se touto formou vyjadřovali k dané problematice krizové intervence a psychické pomoci z vlastního úhlu pohledu. Výzkum probíhal v Karlovarském kraji. Struktura systému psychosociální pomoci vzniká roku 1997, kdy se této problematice začíná věnovat pozornost jak ze strany státních orgánů, neziskových organizací tak i komerčních institucí. Stěžejním státním orgánem v řízení a koordinaci systému psychosociální pomoci je Ministerstvo vnitra, které má vypracovaný systém posttraumatické intervenční péče ve vztahu k zasaženým občanům i ve vztahu k zasahujícím jednotkám, dále rozvíjí spolupráci s IZS a zahraničními subjekty. Nedílnou součástí výzkumu jsou výsledky dotazníkového šetření. Civilní obyvatelstvo má základní informace o psychické pomoci, kterou hodnotí jako významný faktor pro zvládnutí psychicky náročné situace. Tato diplomová práce je strukturována tak, aby poskytla čtenáři ucelený přehled aktuálního stavu psychosociální pomoci. Prací chci také upozornit na chybějící odbornou posttraumatickou intervenční péči ve zdravotnickém sektoru.
Providing psychological aid and crisis intervention for the civilian population during an emergency situation
Keywords: mimořádná událost; krizová intervence; první psychická pomoc; psychosociální pomoc; stres; emergency situation; crisis intervention; first psychic help; psychosocial help; stress