Poradenství pro ženy v klimakteriu - Gallasová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Klimakterium je období života ženy, kdy dochází k postupnému vyhasínání funkce vaječníků. Symptomatologie potíží spojených s přechodem může být velice pestrá, ale nemusí se u všech žen projevit v celém rozsahu. Poradenství ženám v období klimakteria je proto velmi důležité. Dostatečně informovaná žena o možných klimakterických příznacích, o medicínských či alternativních možnostech ovlivnění nežádoucích klimakterických potíží a také o preventivních programech, které mohou předcházet rozvoji závažnějších onemocnění, bude na příchod klimakteria připravena a může prožít toto období s větším klidem a vyrovnaností. Bakalářská práce poskytuje základní informace o problematice klimakteria. Zabývá se vysvětlením pojmu klimakterium, Zabývá se vysvětlením pojmu klimakterium, jeho jednotlivými fázemi, etiopatogenezí a endokrinologií menopauzy, symptomatologií, diagnostikou, léčbou a životním stylem v klimakteriu. Dále obsahuje kapitoly zabývající se možnostmi edukace a ošetřovatelské péče pro ženy v klimakteriu. Praktická část práce je zaměřena na zjištění informovanosti žen o problematice klimakteria.
Counseling for women in climacteric.
Keywords: alternativní metody; informovanost; hormonální substituční terapie; klimakterické příznaky; klimakterium; prevence; ženy; životospráva; alternative methods; awareness; hormone replacement therapy; symptoms of climacterium; climacterium; prevention; women; diet