Vliv podmínek sklizně na kvalitu pšenice - Jozová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá vlivem podmínek sklizně, především pak množstvím dešťových srážek, na kvalitu pšenice v roce 2007. Byla použita odrůda potravinářské pšenice, u které byly sledovány kvalitativní parametry, a to číslo poklesu, obsah N-látek, obsah lepku a sedimentační test. Jako vedlejší parametry byly sledovány vlhkost, klíčivost, hmotnost tisíce zrn a objemová hmotnost.Podle dosažených výsledků měly srážky negativní vliv na hodnoty čísla poklesu, sedimentačního testu, obsahu N-látek, obsah lepku a vlhkosti. U ostatních parametrů nebyl vliv srážek prokázán.
The effect of Harvest on Wheat Quality
Keywords: potravinářská pšenice; číslo poklesu; alfa-amylasa; food wheat; falling number; alfa-amylasa