Přínos odborné praxe pro absolventy oboru Ochrana veřejného zdraví na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích - Hartmanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Touto diplomovou prací s názvem "Přínos odborné praxe pro absolventy oboru Ochrana veřejného zdraví na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích" jsem chtěla především monitorovat názory absolventů na kvalitu a přínosnost odborné praxe v rámci tohoto oboru. To je hlavním cílem. Jako cíl dílčí jsem si určila zjistit, jestli praxe splnila očekávání absolventů oboru Ochrana veřejného zdraví na Zdravotně sociální fakultě v Českých Budějovicích. Pro výzkum jsem si stanovila tři hypotézy. První hypotézou je, že absolventi oboru Ochrana veřejného zdraví hodnotí odbornou praxi jako přínosnou. Druhá stanovená hypotéza zní, že absolventi oboru Ochrana veřejného zdraví hodnotí odbornou praxi jako kvalitní. Třetí a v mém výzkumu poslední hypotéza je, že praxe splnila očekávání absolventů. První dvě hypotézy byly zcela potvrzeny, třetí jsem potvrdila pouze z poloviny. Má diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Kapitola ?Současný stav? byla vypracována pomocí metody sekundární analýzy dat. Stručně jsem se pokusila shrnout různé oblasti a problematiky, vysvětlit pojmy se studiem a s praxí studentů souvisejícími. Pro zpracování empirické části diplomové práce byla použita kvantitativní metoda výzkumného šetření. Pro sběr dat byla zvolena výzkumná technika dotazníkového šetření. Dotazník byl vytvořen pouze pro účely tohoto výzkumu a obsahuje 45 otázek. Byly v něm použity otázky uzavřené, otevřené a polozavřené. Výzkumný vzorek tvoří absolventi oboru Ochrana veřejného zdraví na Zdravotně sociální fakultě v Českých Budějovicích. Sběr dat byl realizován od listopadu 2010 do března 2011. Šetření bylo dobrovolné a anonymní. Dotazníky byly distribuovány 125 absolventům oboru Ochrana veřejného zdraví na Zdravotně sociální fakultě v Českých Budějovicích prostřednictvím internetu. Výsledný výzkumný soubor je tvořen 72 respondenty (100%). Do současné doby neexistuje literatura, která by zkoumala tuto problematiku, proto své poznatky nemohu nijak konfrontovat. Myslím si, že tato bakalářská práce může být cennou zpětnou vazbou, poskytující věcné a konkrétní připomínky ze strany absolventů. Doufám, že tento výzkum přinese inspiraci pro další zkvalitňování praxí i výuky.
Benefits of professional practice for graduates in subject of Public Health Protection at Faculty of Health and Social Studies of University of South Bohemia
Keywords: Obor Ochrana veřejného zdraví Odbor hygieny dětí a mladistvých Odbor hygieny obecné a komunální Odbor hygieny práce Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání Odbor protiepidemický Pracovní lékařství; the Subject of Public Health Protection Department of Hygiene of Children and Adolescents Department of General and Municipal Hygiene Department of Occupational Hygiene Department of Food Hygiene and Articles of Common Use Epidemiological Department Occupational Therapy