Finanční analýza zemědělského podniku ve vazbě na dotační politiku - Jaroš, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce bylo provedení a následné vyjádření výsledků finanční analýzy v návaznosti na dotační politiku. Finanční analýza byla provedena na základě rozboru poměrových, absolutních ukazatelů a také soustav poměrových ukazatelů. Finální výsledky jednotlivých ukazatelů byly porovnávány s doporučenými hodnotami, které uvádí literatura, s konkurenčními podniky hospodařícími s podobnými podmínkami a ve stejném oboru a vybrané ukazatele také s hodnotami, které uvádí Zelená zpráva. Bylo dospěno k určitým závěrům, které jsou uvedeny v analýze výsledků a podrobněji rozpracovány ve vlastní finanční analýze. Při výpočtech vybraných ukazatelů byl posouzen vliv dotací a to jak dotací poskytovaných z Evropské Unie, tak i ze státního rozpočtu ČR.
Financial analyses of agriculture enterprise in relationship of subsidy policy
Keywords: finanční analýza; poměrové ukazatele; dotace; dotační politika