Aktivita štítné žlázy ovcí - Dřízhalová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2015)
V teoretické části diplomové práce je popsána štítná žláza, její význam, anatomie, tvorba hormonů a jejich regulace. V práci jsou shrnuty poznatky o vlivech vnějšího prostředí na štítnou žlázu ovcí, jako je výživa, klimatické podmínky nebo roční období a o vlivech vnitřních faktorů, zejména plemene, užitkovosti, věku. Praktická část je zaměřena na zhodnocení aktivity štítné žlázy volně pasených bahnic a jehňat na jaře a na podzim v roce 2013. Práce se dále zabývá posouzením možné závislosti mezi obsahem tyroidních hormonů v krevním séru a fyziologickým stavem ovcí. Díky korelačním závislostem mezi TSH a hormony štítné šlázy byla potvrzena správná regulace štítné žlázy u bahnic i jehňat. Aktivita štítné žlázy byla na jaře vyšší než na podzim. Hypotyreóza na podzim se však nepotvrdila, protože nejsou stanovené referenční hodnoty TSH. Na podzim byla zjištěna také nižší hladina glukózy a cholesterolu v krvi bahnic, což svědčí o nižším příjmu energie v krmivu na podzim. Rovněž močovina, která úzce souvisí s nedostatkem energie, hladověním a velkým příjmem N - látek v krmné dávce byla na podzim 2x vyšší než na jaře. Mezi zvýšenou koncentrací močoviny a zvýšenou činností štítné žlázy byl zjištěn kladný vztah. Vzhledem ke změně složení krmné dávky začal TSH stimulovat štítnou žlázu k větší produkci hormonů štítné žlázy a tím i její větší aktivitě.
The thyroid gland activity of sheep
Keywords: štítná žláza; ovce; tyroxin; trijodtyronin; metabolismus; thyroid; sheep; thyroxine; triiodthyronine; metabolism