Attachment: Citová vazba dětí v dětském domově na biologické rodiče - Rundová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá citovou vazbou dětí umístěných v dětském domově na biologické rodiče. Rodina jako primární sociální skupina reaguje na změny ve společnosti a na potřeby svých členů. Vzniká zde citová vazba dítěte na rodiče jako na pečující osobu. Tuto vazbu označujeme anglickým výrazem "attachment". Attachment se rozvíjí spolu s vývojem jedince a jeho poruchy mají určité projevy. U dětí umístěných v ústavním zařízení můžeme pozorovat specifické projevy poruchy attachmentu. Součástí této práce je výzkum, který se zabývá citovou vazbou dětí v dětském domově k jejich biologickým rodičům. Výzkum je dále zaměřen na konkrétní projevy poruchy attachmentu. Metoda výzkumu, obsahová analýza spisu dítěte, je doplněna individuálním rozhovorem. Tento rozhovor umožňuje hlubší pohled na danou problematiku a naznačuje, jak se liší vnímání dětí v porovnání s realitou.
Attachment: Emotional bond of the children, who are placed in a children's home, with their biological parents
Keywords: Attachment; citová vazba; rodina; děti; dětský domov; Attachment; emotional bond; family; children; children's home