Odraz Alzheimerovy choroby ve výtvarném projevu - Jonášová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská páce "Odraz Alzheimerovy choroby ve výtvarném projevu" je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická a popisuje problematiku Alzheimerovy choroby a možné terapie, které jsou pro tyto osoby vhodné. Patří sem i arteterapie s osobami trpícími touto chorobou a popis výtvarných technik a materiálu, které jsou při tomto typu nemoci vhodné. První část práce uzavírá kapitola věnující se rysům Alzheimerovy choroby ve výtvarném projevu popisovaným v literatuře. Druhá část práce je praktická a popisuje moje působení jakožto terapeutky v Alzheimercentru Filipov o. p. s. Obsahuje kapitoly, které uvádí, jak arteterapie v tomto zařízení probíhá, jaké jsou rysy Alzheimerovy choroby ve výtvarném projevu nemocných a jak se progres choroby promítá do výtvarné tvorby.
Reflection of Alzheimer's disease in graphic display
Keywords: Alzheimerova choroba; arteterapie; výtvarný projev; Alzheimer's disease; Art therapy; graphic display