Charitativní péče v dějinách adventismu na území českých zemí - Čák, Csaba (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá dějinami charitativní péče v historii adventismu u nás. Uvádí základní informace o původu, vývoji a teologických důrazech adventismu ve vztahu k tématu charity a stručně popisuje dějiny adventismu v českém prostředí. Dále se věnuje charakteristice jednotlivých oblastí sociální, charitativní a humanitární péče, kterou v průběhu času adventisté v České republice provozovali. Popisuje chudinské pokladny, práci kroužků Tabita, informuje o lékařích vyslaných do zahraničí, dále se věnuje činnosti dětských ozdravoven a Spolku pro péči o zdraví. Také podává informace o práci české pobočky humanitární organizace ADRA a pastorační péči adventistů.
Charity work in the history of Adventism in the Czech lands
CHARITATIVNÍ PÉČE V DĚJINÁCH ADVENTISMU NA ÚZEMÍ ČESKÝCH ZEMÍ
Keywords: Církev adventistů sedmého dne; Dějiny Církve adventistů sedmého dne; Dějiny adventismu; Millerismus; Charitativní péče; Tabita; Spolek pro péči o zdraví; Adventistická nadace pro pomoc a rozvoj-ADRA.; Seventh day Adventist church; History of the Seventh day Adventist church; History of Adventism; Millerianism; Charity care; Tabita; Association for health care; ADRA.