Revize lokalit hybridní zóny kuněk (Bombina bombina a B. variegata) jižně od Českých Budějovic - Straková, Helena (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo zrevidovat lokality, na kterých byl během minulých let výzkumu potvrzen výskyt kuněk, a to konkrétně stav lokalit a počet jedinců, kteří zde žijí, vzhledem ke dříve zjištěným údajům. Zejména jsem chtěla ověřit, zda se na lokalitách nějak projevily proběhnuvší záplavy či jiné příčiny způsobující mizení populací obojživelníků, eventuelně jestli je daným místům věnována nějaká ochranářská péče. Revizi jsem prováděla na několika lokalitách vybraných z prací Horáka (1997), Havelkové (1999, 2002) a Štefky (2000, 2002). Místo jsem vyfotografovala, změřila pH vody a odchytila všechny kuňky, které se zde podařilo najít. Fotograficky jsem je zdokumentovala pro identifikaci a odebrala jim vzorek tkáně. Poté jsem je vypustila zpět. Celkem jsem zrevidovala 14 lokalit, na kterých byl v minulosti potvrzen výskyt některého z našich druhů kuněk. Dvě z nich lze, z hlediska výskytu obojživelníků, považovat za zaniklé. Dalších sedm bylo opakovaně bez nálezu, a tudíž se dá předpokládat, že jsou to v dnešní době neobsazené lokality. Tři místa nálezů bych definovala jako stabilní, i když na jednom došlo k fyzické změně lokality, vykazuje v podstatě stabilní výskyt žab. Jedna lokalita byla z hlediska výskytu kuněk změněna velmi přínosně a pozitivní je rovněž nález jedné nové lokality.
Revision of localities of Bombina bombina/B. variegata hybrid zone south of České Budějovice.
Keywords: kuňka obecná; kuňka žlutobřichá; lokalita; habitat; fire-bellied toads; locality; habitat