Vývoj antibiotické rezistence na vybrané bakteriální druhy v komunitě a v nemocnici ve spádové oblasti oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Písek a.s. v letech 2000 - 2010 - Marešová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce je zaměřena na vývoj antibiotické rezistence vybraných bakteriálních druhů, konkrétně Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae v regionu Písek a v celé České republice v letech 2000 - 2010. Její neustálý nárůst je velkým problémem nejen v České republice, ale na celém světě. V úvodní části práce je popsána problematika antibiotické rezistence, problematika antibakteriálních látek a také informace o systému EARS-Net. Praktická část obsahuje vyhodnocení šíření rezistence v regionu Písek podle dat klinické mikrobiologie Nemocnice Písek, šíření rezistence v České republice podle EARS-Net a také spotřebu jednotlivých skupin antibiotik podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Antibiotická rezistence se neustále šíří a existuje pro to mnoho různých důvodů, například nevhodné používání antibiotické léčby nebo nedostatečné informace o bakteriálních patogenech, které nejčastěji způsobují infekční onemocnění.
Development of antibiotic resistance in the region Písek in 2000-2010
Keywords: antibiotika; antibiotická rezistence; Escherichia coli; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; antibiotics; antibiotic resistance; Escherichia coli; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa