Tři figurální kompozice litanií z 18. a 19. století - Hochmanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem diplomové práce jsou tři figurální kompozice litanií z druhé poloviny 18. a z první poloviny 19. století, které se dochovaly v Českém Krumlově ve dvou různých fondech. Z kůru kostela svatého Víta pocházejí dva rukopisy, které obsahují litanie k sv. Janu Nepomuckému, z nichž jedny napsal rakouský skladatel Tobias Gsur (1724-1796) a druhé českobudějovický regenschori Jan Nepomuk Vocet (1777-1843). Třetí skladba je součástí tištěné sbírky Encomia Mariano-Lauretana od skladatele Johanna Antona Kobricha (1714-1791), která vyšla v Augsburgu v roce 1762 a obsahuje deset kompozic loretánských litanií. Sbírka se dochovala ve fondu minoritského konventu v Českém Krumlově. Součástí práce jsou kapitoly týkající se fenoménu litanií a zejména litanií k sv. Janu Nepomuckému. Skladby jsou k dispozici v digitálně vysázené partituře. Edice všech skladeb je doplněna kritickými poznámkami, popisy pramenů, analýzami skladeb, edicemi zhudebněných textů a jejich překladů a životopisnými medailony autorů.
Three figural compositions of litanies from the 18th and 19th century
Keywords: Litanie; loretánské litanie; litanie k sv. Janu Nepomuckému; Johann Anton Kobrich; Tobias Gsur; Jan Nepomuk Vocet; Encomia Mariano-Lauretana seu X. Lytaniae; II. Lytania Lauretana; Lytaniae de S. Joanne Nepomuceno in D.; Litanyae St. Joannis Nepomuceni ex C; Litany; Litany of Loreto; Litany to St. John of Nepomucene; Johann Anton Kobrich; Tobias Gsur; Jan Nepomuk Vocet; Encomia Mariano-Lauretana seu X. Lytaniae; II. Lytania Lauretana; Lytaniae de S. Joanne Nepomuceno in D.; Litanyae St. Joannis Nepomuceni ex C