Simulátory v radioterapii - Hotařová, Johana (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá přístroji, které se nazývají simulátory a užívají se v radioterapii k přípravě procesu léčby zářením. V nemocnici v Českých Budějovicích byl v roce 2019 nahrazen starší RTG simulátor novějším CT simulátorem. Cílem teoretické části práce byl důkladnější popis obou simulátorů po technické a uživatelské stránce. Cílem praktické části bylo porovnat dávky potřebné pro získání sérií CT řezů na CT simulátoru u 42 pacientů, kteří měli různou tělesnou konstituci a byl jim diagnostikován buď nádor prostaty (C61), nádor konečníku (C20), nádor těla děložního (C54) nebo hrdla děložního (C53). Podle váhové kategorie pacienta stanovené pomocí indexu tělesné hmotnosti (BMI) lze pozorovat, že vyšší CT dávka je u pacientů, kteří trpí jedním ze tří stupňů obezity. Dalším cílem bylo porovnat četnosti použití CT simulátoru oproti Cone Beam Computed Tomography (CBCT) u pacientů s různou tělesnou konstitucí a diagnózou. Vyšší četnost použití CBCT je u pacientů, kterým byl diagnostikován nádor C61 a naopak větší četnost použití CT simulátoru je u pacientek s nádorem C53 nebo C54. Pro bakalářskou práci byla vymezena výzkumná otázka, zda bude dávka potřebná pro získání série CT řezů na CT simulátoru mnohonásobně vyšší u korpulentnějších pacientů než dávka pro průměrně stavěné pacienty. Odpověď byla získána na základě analýzy dávek potřebných pro získání série CT řezů na CT simulátoru u zkoumaného souboru pacientů. Při porovnávání pacientů podle váhových kategorií dle BMI, pohlaví a diagnózy můžeme pozorovat rozdíl v CT dávkách až 1 mGy. Obsah práce může sloužit jako studijní materiál pro studenty oboru radiologický asistent. Získané výsledky týkající se velikosti dávek pro vznik série CT řezů na CT simulátoru by mohly být zajímavé především pro pracovníky radioterapeutického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.
Radiotherapy Simulators
Keywords: Radioterapie; RTG simulátor; CT simulátor; CBCT; BMI index; Radiotherapy; X-Ray Simulator; CT Simulator; CBCT; BMI index