Psané texty prostěsdělovacího funkčního stylu na internetu - Marková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zkoumá současný jazyk psaných textů v názorovém fóru zpravodajského serveru Novinky.cz. Cílem práce bylo zjistit, v čem se spontánní psané nepřipravené komunikáty shodují s komunikáty primárně mluvenými a připomenout rysy psanosti, jež si zachovávají. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části jsem se zabývala vymezením spisovné češtiny a postojem jazykovědců k její funkci ve společnosti. Dále jsem se věnovala vlivu stylotvorných faktorů na vznik psaného či mluveného komunikátu. Na základě prostudované odborné literatury srovnávám komunikáty mluvené s komunikáty psanými a charakterizuji vlastnosti monologické a dialogické řeči. Velkou pozornost jsem věnovala mluvené a psané češtině v médiích, tj. v rozhlase, televizi a na internetu. Poslední část teoretické kapitoly pojednává o vzniku internetu a rozdělení elektronické komunikace. V praktické části jsem se zaměřila na jazykový rozbor diskusních příspěvků z hlediska fonetiky, morfologie, lexikologie a syntaxe. V jednotlivých jazykových rovinách demonstruji pronikání hovorové češtiny, obecné češtiny a nářečních variant do psaných komunikátů na internetu. Práce se týká také způsobu komunikace mezi diskutujícími a tématu diskusních příspěvků. V závěrečné části upozorňuji na rysy psanosti, které si tyto komunikáty ponechávají.
Written texts in the matter-of-fact functional style on the internet