Odlišnosti v produktivitě jednotlivých odvětví ve státech EU - Pachtová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá produktivitou práce ve státech Evropské unie, především z hlediska odvětví. Hlavním cílem je posoudit odlišnosti v odvětvové produktivitě práce států EU. Práce je zaměřena nejprve na ekonomiky růst, produktivitu a její druhy a následně na produktivitu práce. Praktická část se v první části zabývá analýzou produktivity práce za celou ekonomiku v jednotlivých státech EU. V další části je analyzována produktivita práce států EU ve zpracovatelském průmyslu a dále jednotlivých oddílů tohoto odvětví, která jsou rozdělena dle technologické intensity. Státy EU jsou analyzovány pomocí produktivity práce v absolutním vyjádření i podle dynamiky růstu produktivity práce v období 2010-2019. V poslední části je zjištěna změna úrovně produktivity práce za sledované období a dále jsou vymezeny hlavní odlišnosti v odvětvové produktivitě práce států EU.
Differences in productivity of individual sectors in EU countries
Keywords: produktivita; produktivita práce; Evropská unie; zpracovatelský průmysl; productivity; labour productivity; European Union; manufacturing