Komparace znalostí laické a odborné veřejnosti o činnosti HZS ČR v rámci IZS - Veselá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Hasičský záchranný sbor ČR reprezentuje jednu z klíčových složek integrovaného záchranného systému. V České republice je hasičský záchranný sbor jeho hlavním koordinátorem. Jeho úkolem je zajištění koordinovaného postupu složek integrovaného záchranného systému, a to jak v rámci přípravy na mimořádné události, tak i při realizaci záchranných a likvidačních prací. Spolu s ostatními složkami zabezpečuje nepřetržitou pohotovost, jejímž úkolem je přijímání ohlášení o vzniku mimořádných událostí, jejich vyhodnocování a v případě potřeby i neodkladný zásah při jejím vzniku. Cílem této práce je kvantifikovat znalosti laické veřejnosti o činnosti HZS ČR v rámci IZS, kvantifikovat znalosti odborné veřejnosti o činnosti HZS ČR v rámci IZS a provést komparaci obou kvantifikací a vyvodit doporučení. Výzkum byl realizován pomocí kvantitativního výzkumného šetření. Pro techniku sběru dat byl zvolen nestandardizovaný dotazník. Nestandardizovaný dotazník byl určen laické a odborné veřejnosti. Sběr dat probíhal u laické veřejnosti v autorčině blízkém okolí a u odborné veřejnosti v hasičských stanicích na Územním odboru Znojmo, které tvoří Hasičská stanice Znojmo, Hasičská stanice Moravský Krumlov a Hasičská stanice Hrušovany nad Jevišovkou. Získané datové soubory byly šetřeny metodami jednorozměrné a dvojrozměrné statistiky (neparametrické testování, dvojvýběrové parametrické testování). Výsledky šetření potvrdily hypotézy výzkumu (znalosti laické veřejnosti mají charakter normálního rozdělení, znalosti odborníků jsou velmi blízké rozdělení Poissonovu, mezi znalostmi laické veřejnosti a odborníků je statisticky významný rozdíl na hladině 0,05). Získané informace identifikují nedostatky laické veřejnosti ve znalosti náplně činnosti HZS ČR v rámci IZS. Tyto informace mohou poté sloužit k vytvoření informačního materiálu, ve kterém bude kladen důkaz právě na chybějící znalosti laické veřejnosti nebo pro další navazující práci a hlubší zkoumání jednotlivých odpovědí.
Comparison of knowledge of the lay and professional public about the activities of the Fire and Rescue Service of the Czech Republic within the integrated rescue system
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; integrovaný záchranný systém; laická a odborná veřejnost; Fire Rescue Service of the Czech Republic; integrated rescue system; lay and professional public