Analýza učebnic německého jazyka z hlediska potřeb žáků se specifickými poruchami učení - Puklická, Vendula (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu učebnic německého jazyka od nakladatelství: Fraus (Deutsch mit Max), Hueber (Beste Freunde, Momente), Klett (Klett Maximal interaktiv) a Polyglot (Macht mit!), které jsou zkoumány z hlediska potřeb žáků se specifickými poruchami učení. Přičemž nejvíce pozornosti je věnováno vizuální podobě těchto učebnicových souborů. Diplomová práce nejen hodnotí vizuální kritéria učebnicových souborů, která jsou pro žáky se specifickými poruchami učení rušivá, ale zabývá se i projevy jednotlivých specifických poruch učení. V teoretické části je také poukázáno na to, jak specifické poruchy učení ovlivňují osvojování německého jazyka a následně je navrženo doporučení, jak pracovat s žáky se specifickými poruchami učení ve výuce německého jazyka.
Analysis of German language textbooks in relation to the needs of pupils with specific learning difficulties
Keywords: Analýza; učebnice německého jazyka; specifické poruchy učení; potřeby žáků; dyslexie; Analysis; German language textbooks; specific learning disabilities; pupils' needs; dyslexia