Omezení na svobodě jako mezní životní zkušenost - prožívání osob zadržených a zatčených - Votruba, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Omezení na svobodě představuje výrazný zásah do práv a svobod každého člověka.Omezení na svobodě umístěním do policejní cely pro vícehodinové umístění osob omezených na svobodě představuje často mezní životní zkušenost. Cílem výzkumu bylo zmapovat prožívání, vnímání, psychický stav a znalost práv u osob omezených na svobodě. Pro naplnění cíle výzkumu bylo u osob umístěných v policejní cele provedeno dotazníkové šetření.
Freedom Restraint as an Extreme Life Experience - Feelings of Detainees and Arrestees
Keywords: emoce; policejní cela; potřeby; protiprávní jednání; prožívání; psychická zátěž; ústavní a jiné zákony; základní lidská práva a svobody; emotion; police cell; needs; infringement; experience; psychological stress; constitutional and other laws; basic human rights and freedoms