Žena v období normalizace. Proměny postavení žen v české společnosti 70. a 80. let 20. století na příkladu časopisu Vlasta - Sedláková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce pojednává o proměnách postavení žen v české společnosti v 70. a 80. let 20. století, tedy v období tzv. normalizace. Pozornost je zaměřena na roli žen v rodině, v partnerských vztazích, v práci, na možnosti vzdělání či možnosti naplnění jejich volnočasových aktivit. Daná problematika je konkrétně zkoumána na příkladu dobového periodika časopisu Vlasta. Po kapitolách věnovaných obecně ženské otázce následuje rozbor samotného časopisu. Vedle archivních pramenů a periodik, jsou využívány i soudobé právní normy či statistické údaje.
Woman in the Normalization. Women status changes in the Czech Society in the 70s and 80s of the 20th century on the example of Vlasta magazine
Keywords: normalizace; ženská otázka; postavení ženy; časopis Vlasta; rodina; práce; vzdělání; volný čas; normalization; women's issues; status of women; magazine Vlasta; family; work; education; leisure time