Problematika závislostí na druhém stupni ZŠ - Vlčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Moje diplomová práce se zabývá problematikou závislostí na druhém stupni ZŠ. Je tvořena dvěma částmi - teoretickou a praktickou. V teoretické části rozebírám pojem závislost a charakterizuji jednotlivé typy jako alkoholismus, gamblerství a toxikománii. V mé práci se pokouším stanovit příčiny a podmínky vzniku závislostí, dále se zaměřuji na problematiku, jak se pozná závislost u žáků a co má a může udělat učitel v této situaci. Snažím se zmapovat možnosti a účinnost dosud realizovaných forem prevence. Poté následuje srovnání s jinými státy. V praktické části se soustředím na současný stav vzniklých závislostí na základních školách na druhém stupni v určité lokalitě a pokouším se ho za pomoci metody dotazníku a rozhovoru zmapovat. Snažím se zjistit, zda existuje rozdíl v závislostech mezi velkým městem a vesnicí. Vyhodnocení je doplněno statistickými výpočty.
Dependencies problem on the second grade of the basic school
Keywords: toxikománie; gamblerství; alkoholismus; drogy; závislost; prevence; výherní automaty; toxicomania; alcoholism; gambling; drugs; dependency; prevention