REKONSTRUKCE STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ A VYUŽITÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM V OBDOBÍ STŘEDOVĚKU NA ZÁKLADĚ VLASTNÍ ARCHEOZOOLOGICKÉ ANALÝZY SOUBORU ZVÍŘECÍCH KOSTÍ Z PAŘÍŽSKÉ ULICE - Burian, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
V Pařížské ulice čp. 68 proběhl v roce 2007 záchranný archeologický výzkum, z něhož byl získán osteologický materiál čítající 773 nálezů kostí zubů a jejich fragmentů. Soubor pocházel ze dvou sklepních místností a byl datován do tří horizontů od 12. až po 14. století. Archeozoologická analýza prokázala výskyt převážně hospodářských savců, v různých věkových kategoriích. Tyto údaje spolu s anatomií a mechanickými zásahy na kostech naznačily, že na zkoumaném místě probíhal chov zvířat a drůbeže. Kosti divokých savců se téměř neobjevovaly. Početné zlomky rohů a metapodií skotu nasvědčují možným výrobním aktivitám. Městská parcela představovala samostatnou hospodářskou a výrobní jednotku menšího rozsahu. Přítomnost židovského etnika nebyla na základě osteologických dat potvrzena ani vyvrácena.
Eating habits Reconstruction and use of animals in the Old Prague town in the Middle Ages through its own analysis of a set archaeoyoological animal bones from Pařížská ulice
Keywords: arcehoozoologie; městská parcela; hospodaření; Praha; středověk; židovské etnikum; archaeoozoology; Prague; medieval age; jews