Možnosti využití plemene český luštič v České republice - Pravdová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá využitím králíka plemene český luštič, který je zařazen do Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství. Český luštič, na rozdíl od ostatních králičích plemen, není využíván pro produkci masa nebo kožky. Původně byl vyšlechtěn pro to, aby byla možnost potvrdit nebo vyvrátit čistokrevnost testovaného jedince, odtud název ?luštič?. V genetickém vzorci srsti českého luštiče jsou čtyři z pěti alel recesivní, což mu umožňuje při křížení s jiným plemenem králíka ověřit čistokrevný původ tohoto jedince. Práce popisuje požadovaný exteriér českého luštiče a porovnává ho se standardem zahraničních plemen králíků, která mají stejný genetický vzorec srsti. V práci je zahrnuta také legislativa, organizační struktura, podmínky a možnosti získání finanční podpory čistokrevného chovu tohoto plemene, a také návrh způsobu zvýšení populace českého luštiče.
The utilization of the Czech Solver, the rabbit breed, in Czech Republic
Keywords: Český luštič; exteriér; genetické zdroje; králík; standard; Czech Solver; exterior; genetic resources; rabbit; standard