Náměty na exkurze v předmětu Praktické činnosti na 1. stupni ZŠ - Vokurková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce jsou Náměty na exkurze v předmětu Praktické činnosti na 1. stupni ZŠ. Teoretická část práce je věnována rozvoji myšlení žáků, teorii učení, se zaměřením na konstruktivismus a objasnění klíčových pojmů: technické myšlení, technická gramotnost, tvořivost, a technická tvořivost. Dále se zabývá současným pojetím technicky zaměřených předmětů v rámcově vzdělávacím programu pro základní vzdělávání, vyučovací formou exkurze a možnými aktivizujícími metodami výuky, které lze při exkurzi uplatnit. Praktická část práce obsahuje soubor patnácti návrhů exkurzí s navazujícími vyučovacími celky. Ověření efektivity a funkčnosti návrhů byli použity dotazníky, určené učitelům prvního stupně ZŠ. Dále byly dva návrhy zrealizovány ve 3. třídě základní školy.
Ideas for Excursions in the Practical Activities Subject in Primary School
Keywords: Technická gramotnost; technické myšlení; tvořivost; technická tvořivost; konstruktivismus; aktivní myšlení; exkurze; aktivizující výukové metody; pracovní činnosti; Technical creativity; technical thinking; creativity; constructivism; active thinking; excursions; activating teaching methods; practical activities