Problematika nelegální migrace a možnosti jejího řešení - Procházková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou nelegální migrace v České republice a možnostmi jejího řešení. Nejprve podává komplexní pohled na problematiku nelegální migrace u nás. Zasazuje ji do kontextu mezinárodní migrace, pracovní migrace a legislativního rámce České republiky ve vztahu k cizincům. Jejím cílem je porovnat a posoudit jednotlivé možnosti řešení nelegální migrace z pohledu státních i nestátních institucí, které se problematikou zabývají, a stanovit optimální řešení. Práce předkládá záznamy provedených hloubkových rozhovorů se zástupci sedmi institucí. Ukazuje se, že jednotlivá řešení nelegální migrace od sebe nelze oddělovat, naopak se musí vzájemně doplňovat. Priority boje proti migraci by měly spočívat ve spolupráci s výchozími zeměmi, ve zvýšení informovanosti obou stran, tedy imigrantů i jejich zaměstnavatelů, a v odstraňování vytlačujících faktorů ve výchozích zemích, stejně jako v eliminování hlavního přitahujícího faktoru, kterým je možnost nelegální práce v cílových zemích. Hlavním výstupem provedeného kvalitativního výzkumu je vyzdvižení významných doporučení a závěrů, na které by se při hledání optimálního řešení nemělo zapomínat, a stanovení hypotéz k dalšímu výzkumu. Klíčovou úlohu při hledání optimálního řešení hraje kvalitní diskuse, a to nejen na odborné úrovni, ale i debata v široké veřejnosti. Tato práce přispěla a může přispět i v budoucnosti k diskusím na obou rovinách.
The issue of illegal migration and various approaches to its solution
Keywords: Nelegální migrace; pracovní migrace; push faktory; pull faktory; klient; legislativa; regularizace; zelené karty; Illegal migration; labor migration; push factors; pull factors; clients; legislation; regularization; green cards