Problematika odběru a transplantace kostní dřeně u dětských a dospělých pacientů - Konečná, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce má za cíl přiblížení problematiky a podání přehledného souhrnu informací k problematice transplantací kostní dřeně, a to metodou review a syntézy informací. Práce obsahuje teoretický popis intervencí všeobecné sestry před a po odběru kostní dřeně od dobrovolného dárce a popis intervencí sestry před a po transplantaci odebraných krvetvorných buněk pacientovi s indikujícím onemocněním krve. Léčba hemato-onkologických onemocnění je zdlouhavý a velmi náročný proces. Spočívá v transplantaci krvetvorných buněk a představuje pro nemocného velkou naději na uzdravení. Samotná transplantace stojí až na konci dlouhé řady vyšetření a zdravotnických i administrativních procedur, kterých je zapotřebí, aby byla naděje nemocného na uzdravení co možná nejvyšší. V České republice existují dva registry dárců, které navzájem kooperují na principu mezinárodní spolupráce všech registrů. Od momentu převodu štěpu je transplantovaný pacient ve velmi rizikovém stavu. Dny pacientova života se začínají počítat znovu. V péči o příjemce krvetvorných buněk je důležitá zejména snaha o jeho maximální pohodlí, bezpečnost, psychickou pohodu a hlavně pak o předcházení možným komplikacím, které mohou výrazně zpomalit či zcela zničit snahu zdravotnického personálu i dobrovolného dárce o záchranu jeho života. V práci jsou popsána specifika péče, s ohledem na práci sestry, o pacienty trpící různými komplikacemi. Protože se liší péče o dospělého a dětského pacienta a komunikace s nimi, je jedna ze subkapitol věnována právě péči o dětského onkologického pacienta a možnostem přizpůsobení komunikace jeho potřebám a potřebám jeho rodičů. Pro návrat pacienta k nejlepší možné kvalitě jeho života je zapotřebí dodržování zásad zdravého životního stylu a zásad v oblasti výživy.
Bone Marrow Extraction and Transplantation Issue in Child and Adult Patients
Keywords: dárce; hemato-onkologická onemocnění; kostní dřeň; ošetřovatelská péče; pacient; transplantace; Donor; Hemato-oncological Diseases; Bone Marrow; Nursing; Patient; Transplantation