Rehabilitační pobyty na letním táboře pro děti trpící enurézou a enkoprézou - Bockschneiderová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Enuréza (pomočování) a enkopréza (pokakávání) jsou poruchy vyměšování a děti, které jimi trpí, jsou často izolovány od aktivit vrstevníků. Letní tábor pro děti trpící enurézou a enkoprézou Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je pro tyto děti mj. jedinou možností, jak zažít bez obav a pocitů studu to, co považuje většina dětí za samozřejmé. Autorka se zabývá v teoretické časti disertační práce problematikou enurézy a enkoprézy z různých pohledů. Hlavním cílem disertační práce je zanalyzovat a popsat vliv rehabilitačního pobytu na letním táboře pro děti trpící enurézou a enkoprézou na onemocnění těchto dětí. Výzkumná otázka zní: ‚qJakým způsobem a v jakých oblastech přispívá rehabilitační pobyt na letním táboře pro děti trpící enurézou a enkoprézou ke zlepšení nebo vymizení problémů spojených s daným onemocněním''. Kvalitativní výzkum byl prováděn na táboře i v domácím prostředí v roce 2006 - 2008. Použité byly tyto metody sběru dat: metoda dotazování, metoda pozorování, analýza dokumentů a metody v rámci psychologického vyšetření. Výsledky výzkumu (2006 - 2008) jsou zpracovány do případových studií. Z výzkumu vyplynulo, že tábor pro děti trpící enurézou a enkoprézou zlepšuje psychosociální stav těchto dětí zejména díky zvýšení sebevědomí, sebepojetí a sebehodnocení těchto děti. Dětem pomáhá s jejich problémy v oblasti dodržování hranic, pravidel a režimu, v oblasti prožívání a v oblasti hygieny. Tábor není bez významu i v oblasti kontaktu s dalšími dětmi, kontaktu s dospělými a oblasti psychické i fyzické odolnosti. Díky výše zmíněnému přispívá tábor nejen k vymizení problémů spojených s poruchami vyprazdňování, ale i s vymizením enurézy a enkoprézy u těchto dětí. Cíl práce byl tedy splněn a na základě výsledků výzkumu vznikly dvě hypotézy. První: Letní tábor pro děti trpící enurézu a enkoprézou přispívá ke zlepšení psychosociální situace dětí trpících enurézou a enkoprézou. Druhá: Letní tábor pro děti trpící enurézu a enkoprézou pozitivně ovlivňuje frekvenci pomočování a pokálení.
Rehabilitative stays at the summer camp for the children suffering from enuresis and encopresis
Keywords: Enuréza; enkopréza; letní tábor pro děti trpící enurézou a enkoprézou; vliv rehabilitačního pobytu; Enuresis; encopresis; summer camp for the children suffering from enuresis and encopresis; the impact of the rehabilitative stay