Numerické výpočty MHD rovnic ve sluneční fyzice - Paraniak, Marek (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce je seznámení s problematikou historie a používání ?magnetohydrodynamických (MHD)? rovnic pro modelování sluneční atmosféry a její aktivity. Začátek obsahuje úvod do historie a pozadí vývoje matematických metod, které tvoří základy většiny MHD simulačních programů. Dále je uveden popis instalace konfigurace a ovládání astrofyzikálního simulačního programu Athena 3.1 pod operačním systémem Linux. První část je věnována popisu programu a jeho instalaci. V další části je popsána struktura a konfigurace programu a nakonec je ukázáno praktické využití a několik testovacích výpočtů a vizualizace jejich výstupů
Numerical Calculations of MHD Equations in Solar Physics
Keywords: magnetohydrodynamika; linux; athena; Sluneční fyzika; magnetohydrodynamics; linux; Athena; Solar physics