Dětský pláč jako prostředek komunikace "Jak matky rozumějí emocím svého dítěte?" - Matušková, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na pláč dětí předškolního věku, coby výraz některých emocí a prostředek komunikace s vnějším světem. Teoretická část představuje pláč jako jeden z negativních projevů emocí. Přibližuje jejich funkci, význam v životě a poukazuje na rozdílnost pláče mezi pohlavími. Práce poukazuje i na jeho fyziologický význam. Dále popisuje situace mající vliv na zdravý emoční vývoj. Nastíněny jsou i některé koncepty pracující s dětským pláčem, coby strategie v porozumění emocím předškolního dítěte a práce s nimi. V praktické části je prováděn kvalitativní výzkum hloubkovými rozhovory s matkami předškolních dětí. Z výzkumu vyplynuly výrazné rozdíly ve výchovných postojích matek a jejich přístupech k emocím dítěte.
Children crying as a Mean of Communication
Keywords: Dětský pláč; předškolní věk; emoce; práce s emocemi; zdravý emoční vývoj; Children´s cry; preschool age; emotions; work with emotions; healthy emotional development