Postprandiální termofýlie u trnorepa skalního Uromastyx acanthinurus - Stará, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Vyhledávání vyšší teploty následně po příjmu potravy nazýváme postprandiální termofýlie. Postprandiální termofýlie napomáhá zvýšit stravitelnost potravy. My jsme měřili preferovanou tělesnou teplotu u druhu Uromastyx acanthinurus. Testovali jsme deset jedinců a každý pokus jsme dvakrát opakovali. U sledovaných jedinců byla postprandiální termofýlie prokázána. V průměru se preferovaná teplota zvýšila o 3,82°C po podání potravy. Na marginální hladině významnosti nám vyšla významná pozitivní závislost délky jedinců na rozdílu teplot před a po podání potravy.
Postprandial thermophily in spiny-tailed agama Uromastyx acanthinurus
Keywords: postprandiální termofýlie; Uromastyx acanthinura; teplota; preference; postprandial thermophily; Uromastyx acanthinurus; temperature; preference