Distribuce S-alel u rodu Brassica - Žaludová, Václava (Jihočeská univerzita, 2008)
Autoinkompatibilita (AI) je systém, který zabraňuje samoopylení v populaci a tím umožňuje tok genů a variabilitu. AI je determinována jedním polymorfním lokusem, S-lokusem, který obsahuje několik genů zodpovědných za autoinkompatibilní reakci. Jeden z genů ležících na S-lokusu je gen SLG, a na základě sekvenční podobnosti jsou alely genu SLG rozděleny do dvou skupin. První skupina je považována za dominantní a druhá skupina je recesivní. Klonovány a následně sekvenovány byly inkompatibilní linie a 5 odrůd Brassica napus. S rozdílnými SLG alelami byly klonovány a následně sekvenovány. Z 31 sekvencí získaných z rozdílných SLG klonů byl odvozen fylogenetický strom. Tři hlavní skupiny SLG sekvencí zřejmě mají rozdílnou alelickou specifitu. Dvě skupiny, zahrnující většinu autoinkompatibilních linií a odrůd jsou nejspíše 2 S-alely běžné u rodu Brassica napus. Tyto výsledky byly porovnány s databází NCBI u různých druhů Brasica napus a také u druhů Raphanus sativus. Po vyhodnocení všech těchto údajů clusterovou analýzou byl vytvořen fylogenetický strom, který ukazuje na velké rozdíly mezi třídami genů SLG, ale na nepatrné rozdíly mezi různými druhy Brassica.
Distribution of S-alleles in Brassica genus
Keywords: AI(autoinkompatibilita); S-lokus; SLG (S-lokus glykoprotein gen); Brassica napus; NCBI (Národní centrum pro biotechnologické informace).; SI (self-incompatibility); S-locus; SLG (S-locus glycoprotein gene); Brassica napus; NCBI ( National Center for Biotechnology Information).