Topic Based Syllabus Tématické vyučování - Maránková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá tématickým vyučováním se zaměřením na výuku anglického jazyka na 2. stupni základní školy. Praktické zpracování a návrh výuky tří zvolených témat (zdraví, jídlo, cestování) bylo provedeno na základě teoretických a metodických poznatků, prostudování nejběžněji používaných učebnic angličtiny na 2. stupni základní školy a získané pedagogické praxi. Výběr témat, řazení a rozpracování je v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání, svou náročností a požadovanou jazykovou úrovní odpovídá znalostem a schopnostem žáků 8. třídy základní školy. Na základě vlastního výzkumu při pedagogické praxi, prostudování učebnic a užitečnosti pro každodenní životní situace jsme se žáky zvolili již zmíněná tři témata. Tématické okruhy jsou zpracovány formou komplexního opakování z hlediska slovní zásoby, gramatiky a čtyř základních jazykových dovedností.
Topic Based Syllabus
Keywords: sylabus; téma; tématický okruh; tématické vyučování; syllabus; syllabus design; topic-based syllabus; topic; content; theme; topic-based teaching