Sémanticko-motivační typy německých příjmení v Kašperských Horách - Hrušková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza současných německých příjmení v Kašperských Horách z hlediska sémanticko-motivačních typů. Práce je rozdělena na dvě části, první se zabývá historickým kontextem města Kašperské Hory od jeho vzniku přes bouřlivé 20. století až do 21. století. Sledována je zejména historie a vzájemný vztah českých a německých obyvatel města. Druhá část práce je zaměřena na vytvoření materiálového korpusu, který obsahuje kompletní seznam všech současných příjmení německého původu obyvatel města Kašperské Hory. Jednotlivá příjmení jsou dále za pomoci odborné literatury rozdělena a analyzována podle sémanticko-motivačních kategorií.
Semantic-motivational types of German surnames in Kašperské Hory
Keywords: Kašperské Hory; historie Kašperských Hor; sémanticko-motivační typy; německá příjmení obyvatel města Kašperské Hory; analýza příjmení; Kašperské Hory; history of the city Kašperské Hory; semantic-motivational category; German surnames of the inhabitants of Kašperské Hory; surname analysis