Rizika a dopady problémového užívání drog u těhotných žen - Přádná, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce popisuje rizika a dopady problémového užívání drog u těhotných uživatelek. Zabývá se zejména zdravotními a sociálními hledisky. Charakterizuje závislost na drogách, uživatelky drog a problematiku těhotenství těchto žen. Popisuje možné dopady užívání drog na ženu a plod. Rizika a dopady jsou děleny dle jednotlivých skupin návykových látek. Práce dále zmiňuje abstinenční syndrom novorozence, kterým tyto děti často po porodu trpí. Bakalářská práce vychází z dostupné odborné literatury a vlastních profesních zkušeností z terénní sociální práce s uživateli drog.
Risks and consequences of problem drug use in pregnant women
Keywords: drogy; závislost; problémové užívání drog; uživatelka drog; těhotenství; prenatální péče; zdravotní a sociální rizika a dopady užívání drog na ženy; plod a novorozence; drugs; drug addiction; problem drug use; female user of drugs; pregnancy; prenatal care; health and social risks and impacts of drug use on women; fetus and newborn child.