Řešení situace zaměstnanců ohrožených ztrátou zaměstnání (osoby se zdravotním postižením, absolventi, osoby starší 50ti let) formou dalšího vzdělávání ve vybraném podniku. - Stifterová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo provést analýzu systému personální práce ve vybraném podniku a snaha o navržení efektivního systému dalšího vzdělávání zaměstnanců se zaměřením na rizikové skupiny. Výzkum se sestával ze dvou částí. Analytická část se nejprve zabývá základními informacemi o vybraném podniku, při kterých jsem čerpala z vnitropodnikové dokumentace (metodické pokyny, plán vzdělávání a jeho skutečné čerpání nákladů). Nedílnou součástí této studie je také analýza pracovních činností zaměstnance, který vzdělávání ve společnosti zajišťuje. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 140 zaměstnanců podniku. První třetina otázek se zaměřila na zaměstnance, na jejich věk, zdravotní stav, maximální dosažené vzdělání, na pracovní pozici, kterou ve firmě zastávají a na délku trvání jejich pracovního poměru. Další otázky se týkaly jednak názoru respondentů na systém podnikového vzdělávání, jednak jejich osobního vztahu ke svému vlastnímu vzdělávání se.
A solution to the situation of employees threatened by an unemployment disabled people, graduates, people over 50 years) by further educational training in a company.
Keywords: Absolvent; dospělost; nezaměstnanost; osoby se zdravotním postižením; podnikové vzdělávání; zaměstnanec.; Adulthoot; company training; disabled people; employee; graduate; unemployment.