Iniciální výzkum náchylnosti smrku ztepilého k napadení lýkožroutem smrkovým z hlediska dlouhodobého působení stresových faktorů - Kotrc, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce přispívá k porozumění náchylnosti solitérně rostoucích jedinců smrku ztepilého (Picea abies [L.] Karst.) k napadení lýkožroutem smrkovým (Ips typographus (L.)). Náchylnost je odhadována na základě vlivu dlouhodobého komplexního působení stresových faktorů, které se projevuje transformací koruny stromu. Díky vytvořenému modelu bylo dokázáno, že některé environmentální faktory mohou mít značný vliv na transformaci koruny. Transformace koruny je u smrku obecně považována za odraz zdravotního stavu stromu.
Initial study of predisposition of Norway spruce to bark beetle attack in relation to long term effects of multiple stress
Keywords: smrk; solitérní stromy; lýkožrout; fyziologie rostlin; krajinná ekologie; lesnictví; geobotanika; Norway Spruce; solitary trees; bark beetle; plant physiology; forestry; geobotany