Specifika ošetřovatelské péče u dětí s těžkým kombinovaným postižením - Maršálková Grešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku ošetřovatelské péče u dětí s těžkým kombinovaným postižením. Vzhledem k vědeckým pokrokům v oblasti medicíny a ošetřovatelství se prodlužuje život takto postižených dětí. Proto je důležité správné pochopení této problematiky, její provázanosti s ošetřovatelskou péčí, ale také nalezení správného přístupu k těmto dětem a jejich rodičům. Teoretická část práce se zabývá ošetřovatelskou péčí v pediatrii, potřebami rodiny a dětí s postižením, specifiky v komunikaci a komplexní péčí o děti s kombinovaným postižením. V rámci výzkumného šetření byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit zkušenosti a názory sester týkající se specifik ošetřovatelské péče u dětí s těžkým kombinovaným postižením. Druhým cílem bylo zmapovat služby v Praze a ve Středočeském kraji, které mohou využít rodiče s dětmi s těžkým kombinovaným postižením. Třetím cílem bylo zmapovat problematiku spolupráce sester s rodiči, kteří pečují o dítě s těžkým kombinovaným postižením. V empirické části diplomové práce jsme použili metodu kvalitativního výzkumného šetření. Byla použita metoda dotazování formou polostandardizovaného rozhovoru. První zkoumaný soubor tvořilo 9 sester, které pracují v zařízeních poskytujících péči dětem s kombinovaným postižením v Praze a ve Středočeském kraji. Jednalo se o sestry z dětského centra, centra sociálních služeb, dětské neurologické ambulance a dětského neurologického oddělení. Druhý výzkumný soubor se skládal z 9 rodičů, kteří pečují o dítě do 18 let věku se třetím nebo čtvrtým stupněm závislosti na péči. Při zpracování rozhovorů byla použita technika otevřeného kódování - metoda papír a tužka. Ke zmapování služeb v Praze a Středočeském kraji byla využita analýza dokumentů. Byly stanoveny tři výzkumné otázky: 1. Jaké jsou zkušenosti sester, které poskytují ošetřovatelskou péči dětem s těžkým kombinovaným postižením? 2. Jaké jsou dostupné služby pro rodiče s dětmi s těžkým kombinovaným postižením v Praze a Středočeském kraji? 3. Jak probíhá spolupráce mezi sestrou a rodiči, kteří pečují o dítě s těžkým kombinovaným postižením? Z výsledků kvalitativního výzkumného šetření je zřejmé, že ošetřovatelská péče u dětí s těžkým kombinovaným postižením má svá specifika v oblasti komunikace, v oblasti potřeb dítěte a potřeb rodiny a je ovlivněná překážkami v péči a schopnostmi sester poskytující péči těmto dětem. Odpovědi sester a rodičů dětí se v některých podkategoriích rozcházejí. Z rozhovorů s respondenty vyplynulo, že spolupráce je založená na vzájemném předávání informací, instruktáži v ošetřovatelských postupech, vzájemné důvěře a začlenění rodiny do péče o postižené dítě. V kategorii spolupráce sester a rodičů byly odpovědi respondentů shodné. Druhým cílem bylo zmapovat služby, které mohou využít rodiče s dětmi s těžkým kombinovaným postižením. Na základě analýzy dokumentů jsme nalezli 48 zařízení, z toho jich bylo 9 v Praze a 39 ve Středočeském kraji. Na základě obsahové analýzy dat byla vytvořena tabulka a mapa znázorňující místa, kde se jednotlivá zařízení nacházejí a následně pak graf popisující formu poskytované péče. Výsledky výzkumného šetření budou poskytnuty ošetřovatelskému managementu v zařízeních, která projevila zájem během výzkumného šetření a prezentovány na odborných seminářích. Na základě informací získaných během zpracování diplomové práce bude vytvořena brožura, která bude sloužit jako informační materiál pro rodiče dětí a sestry, zajišťující ošetřovatelskou péči dětem s těžkým kombinovaným postižením.
Specificity of nursing care for children with multiple disability
Keywords: dítě; těžké kombinované postižení; sestra; rodiče; ošetřovatelská péče; spolupráce; child; serious combined handicap; nurse; parents; nursing care; cooperation