Regulace cen - Brázdová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou regulace cen a jejím dopadem na chování ekonomických subjektů. Postup při stanovování ceny v případě uplatnění regulace cen je analyzován na příkladu dvou společnostech na farmaceutické a vodohospodářské. Jsou vymezeny jednotlivé pojmy týkající se oblasti tvorby ceny. Je vysvětlena hospodářská politika státu, její důvody, příčiny a důsledky, je přiblížen zásah ve formě regulace a regulace cen. Další části jsou zaměřené na zjištění dopadů regulace cen na vybrané podnikající subjekty v odlišných oblastech ekonomické činnosti. V závěru práce jsou shrnutá zjištění pozitivních a negativních vlivů regulace na podnikání a na funkčnost cen.
Price regulation
Keywords: Regulace; regulace cen; funkce cen; věcné usměrňování; maximální cena.; Regulation; price regulation; function of prices; regulation of water; regulation of pharmaceutical.