Vliv polymorfismu kandidátního lokusu na technologické vlastnosti mléka - Mijailović, Angelina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je provést analýzu vlivu polymorfních variant zvoleného lokusu (SCD) na technologickou jakost mléka. Na začátku je popsána mléčná užitkovost společně s mléčnou žlázou její struktura, onemocnění s ní spojená a její produkce mleziva a mléka. Dále je popsáno složení mléka, tedy obsah tuků včetně mastných kyselin, sacharidů, minerálních látek, vitaminů, bílkovin syrovátkové bílkoviny (-laktoglobulin, -laktalbumin), kaseiny (-kasein, -kasein, -kasein). Práce se dále zabývá genomem skotu, genetickými markery, kandidátními lokusy. V metodice je popsána izolace DNA, PCR, včetně metodiky PCR pro SCD, dále RFLP a stanovení mastných kyselin pomocí spektrofotometrie. V závěru práce jsou výsledky, které hodnotí četnosti genotypů a alel, ukazatele mléčné užitkovosti v závislosti na genotypu pro SCD a hodnocení vlivu genotypu SCD na spektrum mastných kyselin.
Effect of candidate locus polymorphism on the technological properties of milk
Keywords: mléko; mléčné tuky; bílkoviny; mastné kyseliny; SCD; PCR; milk; milk fats; proteins; fatty acids; SCD; PCR