Zjištění nejčastějších svalových dysbalancí a sestavení a ověření kompenzačního programu pro fotbalisty kategorie mužů TJ Slavoj Třešť - Rod, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo vyšetření nejčastějších svalových dysbalancí u fotbalistů A mužstva TJ Slavoj Třešť. Následně jsme vypracovali kompenzační program na odstranění svalových dysbalancí. Před zavedením kompenzačního programu do praxe jsme provedli vstupní testování svalových dysbalancí. Vstupní testování bylo zaznamenáno do vytvořených tabulek. Kompenzační program jsme uvedli do praxe v tréninkových jednotkách. Po třech měsících cvičení dle tréninkového programu, jsme provedli závěrečné výstupní testování, které bylo rovněž zaznamenáno do tabulek. Naměřená data vstupního a výstupního testování byla analyzována a porovnána. Získaná data byla zanesena do jednotlivých grafů. Ze vstupního testování bylo zjištěno, že většina svalů a svalových skupin je výrazně, nebo mírně oslabená či zkrácená dle zvolených norem. To se však výrazně změnilo po absolvování tří měsíčního kompenzačního programu. Výstupní testování totiž prokázalo zjevnou účinnost tohoto programu, kdy žádný sval ani svalová skupina nebyla hodnocena jako výrazně zkrácená nebo oslabená. Mírné zkrácení nebo oslabení bylo však pozorovatelné ještě u několika svalů a svalových skupin. Nejvíce patrné bylo oslabení u břišních svalů a na pravé i levé straně dolních fixátorů lopatky. Z tohoto důvodu nelze hovořit o absolutní účinnosti kompenzačního programu. To však nijak nesnižuje velmi dobré dosažené výsledky.
Determination of the most frequent muscular imbalance and creation and vertification of compensatory programme for football players of TJ Slavoj Třešť
Keywords: fotbal; kompenzace; testování; strečink; držení těla; football; compensation; testing; stretching exercises; posture