Změna kapacit u vybraných pobytových sociálních služeb pro seniory v Plzeňském kraji - Kučera, Vít (Jihočeská univerzita, 2017)
Demografické změny společnosti ovlivňují její strukturu, která je předmětem mnoha vědních disciplín a odborníků v nich působící. V úvodní části této práce jsou čerpány poznatky z demografických prognóz, na které navazují data týkající se zákonného vymezení, plánování a důležitosti vybraných sociálních služeb domovů se zvláštním režimem a odlehčovacích služeb. Cílem této práce je ukázat pohled poskytovatelů sociálních služeb, konkrétně jak oni vnímají navýšení kapacit služeb. Hlavní cíl sledoval zmapování procesu dostupnosti domovů se zvláštním režimem a odlehčovacích služeb v pobytové formě. V rámci výzkumu byly definovány dva dílčí cíle, a to konkrétně identifikovaní limitů při navyšování kapacit domovů se zvláštním a odlehčovacích služeb. Prostřednictvím metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru, jsou identifikovány limity, kterým musí v současné době čelit poskytovatelé sociálních služeb a jednak limity, které se v budoucím horizontu jeví, dle poskytovatelů sociálních služeb, jako omezující. Na základě realizovaného výzkumu bylo zjištěno, že nejvíce problematické faktory se týkají personálního a finančního zabezpečení služeb. Mimo to byly identifikovány i limity v rámci spolupráce s krajem. Výsledky této práce jsou dokladem jednotlivých systémových nesrovnalostí, které jsou patrné jak na národní, tak regionální úrovni. Proto je jim v práci věnována pozornost se zřetelem na možná řešení, která by reflektovala samotnou důležitost tohoto tématu. Zjištěné výsledky mohou posloužit jako reflexe při plánování sociálních služeb na krajské úrovni, odborné i laické veřejnosti nebo jako doklad stavu sociálních služeb na tomto území.
Change in capacity for selected residential social services for the elderly in the Pilsen Region
Keywords: odlehčovací služby; Plzeňský kraj; senioři; stárnutí populace; Respite; Pilsen region; seniors; population aging