Pojetí transcendentna v díle Šihábbudína Jahjá Suhrawardího - Kučera, Václav (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá transcendentnem v kosmogonické koncepci perského mystika a filosofa Šihábbudína Jahjá Suhrawardího. Krátce pojednává o jeho životě, díle a historicko-kulturním kontextu arabského světa ve 12. století. Obšírněji se zaobírá genezí ve filosofii iluminace, Suhrawardího myšlenkové škole. Rozebírá hierarchii tvoření od transcendentního stvořitele, přes nebeské sféry a andělské bytosti, až do elementárního světa materie. Vysvětluje, že celý tento proces je kontinuem a že Světlo světel má i přes svou transcendentnost bezprostřední vztah se vším, co tvoří. Dále obsahuje několik pravidel, která Suhrawardí předkládá jako návod ke zdařilému životu. Na konci práce je krátké pojednání o historii filosofie iluminace od Suhrawardího smrti po současnost.
The Conception of the Transcendent in the Workings of Shihab al-Din al-Suhrawardi
Keywords: súfismus; mystika; filosofie; islám; išráq; poznání; osvícení; theosofie; kosmogonie; angelologie; sufism; mysticism; philosophy; Islam; Ishraqi; cognition; illumination; theosophy; cosmogony; angelology