Výchovné aspekty montessori školy z pohledu rodičů žáků těchto škol - Marišková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na pohledy rodičů na výchovné aspekty, přínosy a přístupy montessori pedagogiky a na to, jak hodnotí její vliv na své děti. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část je zpracována na základě aktuální literatury, která popisuje montessori přístupy a principy. Dalším tématem je výchova. V rámci tohoto tématu jsou popsány typy výchovy podle jednotlivých kategorií montessori pedagogiky a je propojeno s vývojovými obdobími dítěte. Praktická část kvalitativním způsobem zpracovává rozhovor s pěti participantkami a je zaměřena na konkrétní přínosy montessori pedagogiky z reálných životů, poukazuje na základní přístupy této pedagogiky a popisuje, jaké rozdíly ve výchově svých dětí rodiče vnímají v porovnání ve vztahu k jiným dětem.
Educational aspects of the Montessori school from the point of view of the parents of the pupils of these schools
Keywords: Montessori pedagogika; Maria Montessori; výchova; alternativní škola; Maria Montessori; montessori pedagogy; education; alternative education